Aurinko säteilee Suomessa aivan yhtä tehokkaasti kuin vaikkapa Saksassa, missä kaikesta sähkönkulutuksesta katetaan nyt jo jopa 5 prosenttia aurinkoenergian avulla. Tavoite saksalaisilla on, että vuoteen 2050 mennessä luku olisi jo 25 prosenttia – eli siis neljännes koko maan sähköntuotannosta tulisi uusiutuvasta ja ympäristöystävällisestä aurinkoenergiasta.
Aurinkosähkön hyödyntämiseen ollaan herätty myös Suomessa. Aika onkin varsin kypsä, sillä nykyaikaiset piistä valmistetut aurinkopaneelit ovat erittäin tehokkaita ja huoltovapaita. Kun alkuinvestoinnit on tehty, siitä eteenpäin sähkön tuottaminen on täysin ilmaista.
Aurinkopaneeli kotiin, mökille, liikekiinteistön yhteyteen tai maatilalle
Kun halutaan lisätä omavaraisuutta ja pienenentää ulkopuolisen energian ostamisesta koituvia menoeriä, aurinkosähkö on erittäin varteenotettava vaihtoehto. Samalla se on myös tulevaisuuden energiamuoto, sillä aurinko säteilee aktiiviisesti ainakin seuraavien viiden miljardin vuoden ajan – ilmaista energiaa on siis tarjolla varsin runsaasti. Aurinkoenergian hyödyntämisestä ei myöskään koidu minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia ympäristöä ajatellen. Nykyaikaiset aurinkopaneelit oikein asennettuina ovat suomalaisen sään ja suomalaiset olosuhteet kestäviä, eivätkä ne menetä tehoaan ollenkaan tulevien vuosikymmenten aikana.
Aurinkopaneeli sopiikin hyviin kotiin, mökille tai huvilalle, liikekiinteistön yhteyteen tai maatilalle. Yritykset ja maatilat saavat energiatukea, kun ne ryhtyvät tuottamaan aurinkosähköä. Jopa kolmasosan uusiutuvan energiatuotannon alkuinvestoinneista voi kattaa tukien avulla.
Tienaa rahaa aurinkopaneelilla
Aurinkosähkö mahdollistaa parhaimmillaan sen, että sen avulla voi jopa tienata rahaa. Kun omakotitaloihin, yritysten toimipaikkoihin tai erilaisin liikekiinteistöihin tai vaikka maatiloille asennetut sähköratkaisut kytketään sähköverkkoon suoraan, voi aurinkosähköjärjestelmän tuottaman ylimääräisen sähkön myydä sähköyhtiölle ja näin tienata ylimääräistä.
Aurinkopaneelin sijoitus – mitä tulee ottaa huomioon?
Aurinkopaneeli kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, johon varjot eivät yllä koko päivän aikana, eli alueelle, joka kylpee auringon valossa aamusta iltaan. Aurinkopaneelia ei kannata asentaa niin, että paneeli tai jokin sen kennoista jäisi jonkin lähellä olevan esteen, kuten vaikka rakennuksen, katoksen, räystään, puun oksan tai muun vastaavan varjoon. Parhaita asennuspaikkoja ovat rakennuksen katto, seinä tai avoin alue maassa.
Aurinkopaneeli kannattaa sijoittaa:
- Rakennuksen katolle
- Rakennuksen seinään
- Avoimelle maa-alueelle
Mikäli paneelit halutaan kiinnittää rakennuksen seinään, on sitä ennen varmistettava, että räystäät tai katto ei varjosta paneeleita silloinkaan kun aurinko kesällä on noussut kaikkein korkeimmalle. Jos aurinkopaneelit taas on ajatuksena sijoittaa katolle, pitää ne siinä tapauksessa kiinnittää mahdollisimman lähelle katonharjaa. Räystään lähelle niitä ei pidä sijoittaa, sillä silloin ne toimisivat lumiesteenä. Jos katolta ei kuitenkaan löydy sellaista paikkaa johon aurinko paistaisi esteettömästi kuusi tuntia kerrallaan, on paneelit siinä tapauksessa viisaampaa sijoittaa jopa noin 50 metrin päähän rakennuksesta kuin pihapuiden lähelle, jossa ne voisivat jäädä varjoon.
Ermen Oy on erikoistunut aurinkopaneelien jalustaratkaisuihin, joten pystymme toteuttamaan aurinkopaneelien asennukset paikkaan kuin paikkaan kustannustehokkaimmalla ja varmasti turvallisella tavalla.
Aurinkopaneelin suuntaus
Helppo nyrkkisääntö aurinkopaneelin asennukseen on: kohti etelää 40 asteen kulmassa. Tätä sääntöä noudattamalla saavutetaan parhaat tulokset käytännössä missä tahansa tilanteessa.
Katolla paneelit kannattaa sijoittaa katon lappeen suuntaisesti tai jos optimaaliseen kulmaan ei tällä päästä, voidaan katolle asentaa Ermen Oy:n suunnittelema ja toteuttama jalusta. Seinään paneelit joudutaan asentamaan pystysuuntaisesti, mikä verottaa tuottoastetta kahdella tai kolmellakymmenellä prosentilla verrattuna optimaaliseen kulmaan asennettuun aurinkopaneeliin. Mikäli paneeleita ei voida suunnata kohti etelää, toinen sopiva suunta tyydyttävälle toiminnalle on myös kaakko-lounas -sektori.
Aurinkopaneeleista
Aurinkopaneeli valmistetaan piistä tehdyistä kennoista. Moniosainen valmistusprosessi tehdään osittain käsityönä. Aurinkopaneelin sinertävä värisävy ja metallinen kiilto syntyy juuri alkuaine piistä. Kennot ovat puolijohteita, ja auringon valo muuttuu niissä suoraan sähkövirraksi. Kennot kytketään aurinkopaneeleissa sarjaan.
Saat hankittua laadukkaat aurinkopaneelit asennuksineen meiltä. Ota yhteyttä ja kysele lisää!